Ett besök i Gatves klippa


En berättelse om hur det vita ögat hittades [Vrax skriver till läromästaren Grudonix]

Nu ska jag berätta om hur det gick till när jag och mina kamrater fritog vargmanskvinnan Raoga, enligt profetian det vita ögat och vargskogens ödesstämma.

En mycket tung börda vilar numera på våra axlar, då vi efter våra äventyr på Marjura dragits in i den väv som är kopplad till framtiden och det som kallas för konfluxen. I denna väv spelar den sluge och ondskefulle Shagul otvetydigt en nyckelroll i det fördolda. Vi å andra sidan har efter händelserna på Marjura känt oss tvingade till att bekämpa hans planer genom att söka rätt på de ”ögon” som profetian Vox Ranzina nämner, för att han inte ska kunna få kontroll över dem.

Vi hade sedan tidigare räddat den lille pojken som i profetian kallas för det blåa ögat och fokus låg nu på det vita, som i Vox Ranzina kallades för ”vargveds ödesstämma”, vilket gjorde att vårt sökande koncentrerades till Vulferveden på Trinsmyra. Besöket i vargmännens skog blev ingen angenäm vistelse i och med att vi på allt för nära håll kom att få bli bekanta med deras barbariska sedvänjor. Detta fick vi främst känna på när vi träffade på klanens ledare, den stora vargtiken som gick under namnen Ao’ya. Vi trodde först att det var hon som var ”ögat” vi sökte men det visade sig att det i stället var klanens vitpälsade sierska vid namn Raoga som var den som vi sökte. Hon hade nämligen helt nyligen blivit kidnappad av män från Gatves klippa. Om detta kunde Rufs, den enda överlevande från Raogas eskort vittna om. Det var nu tydligt för oss att nästa mål var Gatves klippa. Klanen skickade även med oss Rufs som någon form av stöd.

Vi begav oss så fort vi kunde tillbaka till kusten för att segla ut mot den underliga ön Gatves klippa. När vi seglade ut mot ön kunde man tydligt urskilja ett kraftigt citadell med en stor tornkonstruktion som var byggt på klippans topp. Vi hade hört oss för lite och genom våra efterforskningar hade vi fått fram att det troligtvis rörde sig om två mycket rika tvillingtrollkarlar vid namn Kamalkus och Fundibera som huserade i citadellet. Mycket mer än det visste vi inte när Krassius med van hand tog oss in till ön. När vi väl lagt till på ön med vårt fartyg så begav sig några ur vårt sällskap, däribland jag, upp till citadellet för att försöka få reda på något mer om vilka de båda magikerna var samt om de de visste något om Raoga.

När vi väl blev insläppta i citadellet så blev vi förda in i en stor sal där vi fick stifta bekantskap med en karl vid namn Kamalkus, en av de båda tvillingmagikerna.  Denna bekantskap skulle dock bli allt annat än angenäm. Vi kom tydligen mitt i maten då Kamulkus satt som bäst och tryckte i sig olika typer av underliga vidriga anrättningar som kocken dock försäkrade var av de allra mest utsökta och exklusiva slagen; vi var dock inte helt övertygade om detta. Bordskicket här var under allt kritik och det visade sig snart att Kamalkus allmänna karaktär överensstämde till punkt och pricka med hur han åt. Han skrävlade och höll på, och visade sig först mycket missnöjd med att bli störd mitt i maten, men samtidigt så verkade han också nyfiken på oss och vi fick stanna kvar. Ganska snart började han att, som den skrytmåns hans var, att visa upp prov på magiska färdigheter. Han ville visa för oss hur förträffligt skolad han var inom magin och även visa upp föremål från hans samling, som tydligen skulle vara något helt i en egen klass. De båda tvilligarna skulle tydligen vara så kallade samlare.

Plötsligt så hände något helt oväntat. Kamalkus och och kapten Krassius försvann plötsligt helt spårlöst. Det var Kamalkus som visade prov på sina magiska färdigheter. Han kunde nämligen teleportera sig själv och andra människor som befann sig i hans torn. Detta var en magi som jag aldrig tidigare sett prov på. Han använde sig av miniatyrkopior av oss som spelpjäser som gick att flytta runt i en modell av tornet och på så sätt gick det även att flytta oss i den fysiska världen. Det kändes som att vi allt mer hade hamnat i en fälla och att vi inte kunde styra över utgången av vad som skulle hända. Vi lyckades dock klara os ur denna svåra situation. Personer som försvann från rummet hamnade i en korridor, som förvisso var fylld med fällor, men där den tidigare nämnnda modellen av tornet också fanns. Genom att flytta på modellen av sig själv gick det att komma tillbaka till matsalen.

När vi åter alla var samlade insåg vi att vi hade att att göra med en mycket farlig man. Han hade förvisso inte sagt något om Raoga men han dolde tydligt många hemligheter. Min lärde, och oftast mycket kloke kamrat Mazur kom på den goda idén att försöka lokalisera den vita vargen men hjälp av en varseblivningsbesvärjelse. Med hjälp av en sådan besvärjelse kunde han nu berätta att vargkvinnan fanns snett under citadellet.  

Vi lämnade snabbt citadellet och började fundera på hur vi skulle kunna frita Raoga. Genom efterforskningar så hittade vi en port i bergsidan som vette utåt havet. Vi trodde oss genom denna passage kunna finna den plats där Raoga hölls.

Det skulle visa sig att vi hade helt rätt men händelseförloppet efter detta kom att bli mycket kaotiskt. Planen var att några ur vårt sällskap skulle ta sig in genom porten, leta reda på vargkvinnan och föra ut henne obemärkt. Tyvärr misslyckades detta med att försöka vara obemärkta tämligen snabbt. Enligt vad de andra sa, jag själv var inte med inne i berget, så var det den lilla ankan Spugg som återigen trampade i klaveret genom att vara allt för oförsikig som gjorde att Kamulkus blev varse att det fanns inkräktare i klippan. Enligt vad jag förstod så blev det en snabbare skärmytsling inne i berget där vårt sällskap faktiskt lyckades ta sig ut med Raoga med sig.

Väl ute igen var det full kallabalik. Raoga var räddad för stunden men frågan var om vi skulle lyckas fly helskinnade? Kapten krassius låg och väntade med skeppet i närheten så att vi skulle kunna ta till flykten.  Gruppen var dock splittrad och vi var jagade från alla håll! En grupp knektar närmade sig samtidigt som vi såg två silhuetter på citadellets tak. De båda silhuetterna på taket var Kamalkus och hans tvillingsyster som kastade alla möjliga formler på oss. Jag kommer här inte ihåg alla detaljer men det var ett antal väldigt turbulenta minuter.
Denna gång var det nära ögat så att säga, men vi lyckades faktiskt undkomma och ta oss ut till vårt väntande skepp Elvira. Nu gällde det att lägga så många sjömil som möjligt mellan oss och klippan då de båda tvillingarna troligtvis inte skulle komma att glömma vårt lilla sällskap i första taget…


Vid pennan,
Vrax

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar