Om vårt försök att finna gravguld

Vi fann en varm källa efter striden där vi sökte vila för natten och Berlindus helade våra sår. Dagen därpå hade han tyvärr själv blivit sjuk. Eredrim, dvärgen som gjort oss sällskap, erbjöd sig att följa Berlindus till båten innan han skulle ge sig av för att söka upp fler orcher att dräpa. Vi erbjöd honom att återvända till båten och slå följe med oss när han var färdig.

Vädret hade blivit sämre men vi kunde urskilja jungfrutopparna och stretade vidare mot dem. Vid bergets fot fann vi en gård som tycktes övergiven sedan länge och ett svartfolksläger som verkade ha övergivits nyss. Ett tält stod kvar, uppbyggt av mammutbetar, totalt 12 stycken. Av dessa byggde vi två slädar, för mammutbetar kan ge rikligt med pengar vid försäljning. Efter en stund fann vi en grotta en bit upp på bergsväggen. Man fick klättra en bit och kom sedan upp på en avsats där det fanns en gammal utlöst fallgrop och en gammal uppbruten port.

Innanför porten fanns gång som var nerrasad men det fanns också en sidogång som var blockerad av en stor rund sten som dock verkade klart flyttbar. Från gången på andra sidan kunde vi ana ljus och ljud. Valentino klättrade över och fann runt hörnet ett runt rum i grottan med sovplatser och en eldhärd. Några figurer låg och sov men vid en gryta vid elden arbetade en människokvinna i 30-årsåldern. Hon var klädd i trasor, mycket smutsig och kollosalt gravid. Jag och Vrax klättrade också över medan Valentino tog kontakt med kvinnan. Tyvärr vaknade de som låg och sov och som visade sig vara svartalvskvinnor och började hojta. Jag började nu med hjälp av Leonidas, Giovanni och Masur att flytta undan stenen så att alla skulle komma in.

Vrål hördes och från ett rum innanför det runda rummet kom en gigantisk rese med två stenbumlingar i händerna. Leonidas och Valentino sköt pilar mot honom och Vrax brände av en av sina blixtladdningar. Det blev mer än han tålde! Han sjönk ihop i en skakande rykande hög. Då kom ännu en rese fram men han fick samma behandling med samma resultat. En tredje rese stack nu fram sin nuna och greppade de andra två och försökte dra dem in bakom väggen som skilde rummen åt. Då sprang Valentino fram och satte en pil rakt genom ögat på honom och så var alla resar dräpta.

Rummet där resarna bodde var fyrkantigt och klätt med väggsten och skapat med betydligt mer omsorg än de övriga. Där fanns en uppbruten sarkofag med de nästintill förintade resterna av en man och ett väldigt rostigt svärd. I rummets hörn fanns fyra statyer av trä varav jag kunde känna igen Inashtar, en gudinna som är populär på Trinsmyra och jag antar att de andra statyerna också är gudar och gudinnor som dyrkas ivrigt på Trinsmyra. De första bosättarna här på Marjura ska ju ha kommit därifrån. På sarkofagen stod dessutom namnet Sarkath Hans ristat i rungliska runor och det ska ju ha varit namnet på den onda men rika storman som bodde här i bergen för länge sedan.

Där fanns också en del fällar som tycktes ha varit sovplats åt resarna och där fann jag en del mynt och andra värdeföremål men inte någon fantastisk skatt. I riktning mot utgången fanns också en låst dörr. Valentino dyrkade upp den och där bakom fanns en nedrasad gång med en fallucka som Valentino listigt nog hittade utan att trampa i den. Det mesta tydde på att detta var samma rasade gång som vi sett utifrån och gravkammarens originalgång men som rasat in varpå svartfolken hackat ut en ny gång. I en sidogång fanns ett rum som tycktes ha använts till att balsamera kroppar. Men fortfarande ingen skatt.

Under tiden hade Giovanni tagit ut kvinnan som sa sig ha kommit hit med en grupp äventyrare för cirka ett år sen på jakt efter gravguld. Äventyrarna togs av daga och kvinnan togs som slav och av hennes mage att döma använts för mer än matlagning.

Jag knackade runt och fann att ett ställe på väggen lät något mindre massiv och med hopp om att vi hittat den hemliga skattgömman gick jag och framförallt Leonidas loss med resarnas hackor. När väl väggen öppnades försvann allt hopp. En oerhört obehaglig känsla av ondska och mörker tog tag i oss. Ljusen tycktes slockna och jag såg i det försvinnande ljuset hur Leonidas stirrade intensivt in i mörkret i hålet i väggen som om han nästan skulle sugas in i det. Det enda ljus som fanns kvar var Vrax magiska ljus från staven men även det var svagare. Leonidas tycktes slita sig loss och vi började ta oss ut när vi hörde ett öronbedövande vrål. Skräcken rev i våra själar och flera verkade tappa fattningen och drabbades av panik likt orcher under svartjakten, en av höjdpunkterna under frihetsspelen hemma i Tricilve, eller värre än så om man ska vara helt uppriktig. Jag höll dock fattningen men inte Leonidas som dessutom flydde åt fel håll in i hörnet. Så småningom kom alla ut i det runda rummet där själva brasan tycktes slockna i takt med att mörkret vällde ut över grottrummet. Även Leonidas slet sig loss från svärtan och skramlade efter oss andra ut i det befriande solskenet.

Vi var alla lättade över att komma ut, utom Giovanni som var mycket mycket bekymrad. Två av orcherkvinnorna hade lyckats komma ut med oss och verkade vilja göra oss följe. Vi gav oss av mot båten med mammutbetesslädarna. Leonidas berättade att han sett en man med en hjälm med horn komma emot honom ur mörkret. Mannen tycktes vara gjord av rök och istället för ögon var där ett kompakt mörker. Bakom kunde han se en likadan kvinna och antagligen ytterligare någon gestalt. Han sa att han blev som paralyserad och tycktes dras mot mannen som på något vis sög honom emot sig men utan att röra honom rent fysiskt. Till slut lyckades han dock slita sig loss.

Tillbaka på skeppet så skickade vi iväg orchkvinnorna och lastade oss ombord. När vi seglade ut började det krylla av orcher, iallafall ett femtiotal, på stranden som skjöt pilar utan att träffa och skrek saker åt oss. Masur skrek saker tillbaka på deras märkliga språk.

Vinden mojnade och vi ankrade upp för en stilla men stjärnklar natt ute i viken. Giovanni tog tillfället i akt att skåda stjärnorna. Han berättade att saker tydde på att en konflux, en mycket stor och omvälvande och antagligen farlig förändring, är i antågande. Han oroade sig över att den ondskan vi släppt ut ur gravkammaren skulle ha med det att göra men efter en natts stjärnskådande kom han fram till att det nog inte hade med varandra att göra. Däremot att det troligen var Sarkath Hans spöke som vi stött på men att spöket är bundet till sin grav. Masur bidrog med sin bildade kunskap om odöda och menade på att det troligen rörde sig om en kummelgast, ett spöke som är farligt men inte kan lämna sitt gravkummel.

Dagen därpå kom vi till Trovlik. Jag använde en del av resarnas silver till att köpa billig valolja. Giovanni försökte ta reda på mer om Sarkath Hans. Denne ska tydligen ha varit en ond storbonde som levde för över 100 år sedan och som älskade att plåga sitt tjänstefolk, bland annat ska han ha slitit loss folks naglar. De gamla tanterna vid oljekoken visade sig veta en hel del och till och med känna till spöket som de menade skulle gå att besegra med ljus och att den onda kraften sitter i hjälmen. En av dem visade en hand som saknade naglar vilket tydde på att hon en gång bott med Sarkath Hans, i så fall måste hon vara mycket äldre än hon ser ut! De kände också till den analkande konfluxen som de skådat i valoljan vilket verkade förvåna Giovanni en aning.

Efter det tog vi oss tillbaka till Arhem där den gravida kvinnans hemkomst ledde till stor glädje. Hon visade sig vara syster till Rixa. Vi diskuterade också affärer med en anka från Moggers men kom inte till avslut i någon affär. På vägen in i hamnen såg vi konvojen lämna och det innebär att vi nu är fast på Marjura tills höstkonvojen anländer om vi inte vill riskera den mycket farliga seglatsen ensamma. Men många i vårt sällskap tycks ha oavslutade affärer här och jag har ju lovat att hjälpa till. Det är bara att hoppas att affärerna blir lönsamma.


Cracius Carnassos

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar